Здрава ужина

Двадесетпеторо малишана Основне школе у селу Извор код Пирота, два пута недељно добија здраву домаћу ужину. У питању је пројекат удружења „Изворско зрно" који финансира локална самоуправа.

На први звук звона за велики одмор деца су већ у дворишту школе и жељно стају у ред за ужину. А на столу су све ђаконије домаће кухиње, уз обавезно млеко и свеже воће. Хране има у неограниченим количинама. Деца у школи уче о здравој исхрани.

„У пракси, зависи од породице, како породица гледа на то, како родитељи хране своју децу и какве навике стварају у породици. Ми овде покушавамо да то мењамо", објашњава Маринела Ђорђевић, учитељица ОШ „Свети Сава".

Најлакше се навике мењају када се учи у пракси и од најбољих, а то су домаћице из удружења „Изворско зрно". У кухињи коју је опремила локална самоуправа оне два пута недељно припремају здраве оброке за сву децу.

„Ми њима припреманмо храну домаћу, здраву, на традиционалан начин, од домаћчих производа, и упућујемо их у ствари које су битне за њихов раст, развој и учење", каже Марица Радовановић, „Изворско зрно".

„Сад и моји унучићи иду у ову школу па ми је баш драго што спремамо здраву ужину за њих. А и деца су радосна", додаје Верица Тошић, „Изворско зрно".

„Локална самоуправа нам плаћа намирнице, а наш труд је наша добра воља и жеља да помогнемо деци и да их упутимо шта је здрава храна, објашњава Данијела Младеновић, УГ „Изворско зрно".

Сваког месеца жене из удружења „Изворско зрно" припреме 240 здравих оброка. Највећа награда им је радост и задовољство деце у сеоској основној школи.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи