Рано откривање рака велики проценат излечења

У Србији, од рака дојке годишње оболи 4.200, а умре 1.600 женa. На Светски дан борбе против рака дојке, упозорење стручњака да је за успешно излечење најважније рано откривање.

Сврљижанка Зорица Николић опоравља се у Нишу после операције рака дојке. Њој су пре 20 година када је оперисала миом материце одстрањени и јајници, управо да би се смањио ризик од рака дојке, па није сматрала да су јој потребни превентивни прегледи.

„Случајно пипнем дојку и осетим чворић. Била сам убеђена, нисам се много интересовала за то, да ја то нећу моћи да добијем. Међутим, правила нема, десило се", прича Зорица Николић, Сврљиг.

У свету, у раном стадијуму, када је и могућност излечења највећа, открије се око 80 одсто карцинома, код нас донедавно тек 20 одсто. Спровођењем систематског скрининга у раној фази сада се открива близу 50 одсто карцинома.

„Рак дојке је најчешћа локализација малигних тумора код жена, највећа је смртност од малигних болести управо од рака дојке и највећа је годишња стопа пораста рака дојке, што на светском нивоуизноси 2 одсто", објашњава проф. др Небојша Ђорђевић, директор Клинике за ендокрину хирургију и хирургију дојке Ниш.

Рано откривање болести значи и велику могућност излечења, и враћање нормалном животу. Тако је суочавање са дијагнозом рак дојке, пре 15ак година, за Нишлијке Мирјану и Слађану, које су недавно говориле за РТС, само једна животна фаза која је иза њих и које се сећају како би пружиле подршку женама са истом дијагнозом.

„Све жене су пролазиле кроз исте терапије, исте страхове, кроз разне ситуације које можда други људи не би могли да разумеју, али ми смо се међу собом разумеле", каже Мирјана Станковић, Ниш.

„У том моменту размишљала сам само да морам да живим, јер су ми деца била мала. Само сам се борила и ишла напред, напред", присећа се Слађана Марјановић, Ниш.

Због тога се апелује на повремене самопрегледе опипавањем и преглед ултразвуком једном годишње.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво