Јесења идила из Љубиша

На летњим температурама, тешко је мислити на јесен и предстојећу зиму. Ипак, због снегова, који нису изненађење ни током летњих месеци, златиборски горштаци не губе време. Убирају последње плодове јесени и спремају се за дугу зиму.

Њима је јесен донела необичну забаву, старијима, после бербе малине, убирања летине и кратког предаха, нове обавезе и припреме за зиму.

„Журили смо да порадимо, па ето спремили смо зимницу, спремили смо и дрва, ал посла увек има на селу има да се ради стално, ко ће да ради. Треба да се гледа стока, овце, крмад, свиње се ране, посла увек има", каже Јелица Чубраковић, из Љубиша.

"Спремили смо доста и ајвар и разне паприке, парадаиз, све ми имамо у нашем врту. И тако има се" истиче Бранка Чубраковић, из Љубиша.

Штала, подруми и оставе су пуно и сада се спремно чекају снегови који овде, не ретко, преко ноћи замене диван, сунчан дан.

„Ми у јесен спремимо све што нам треба, тако рећи целе зиме, купимо и брашна, и шећера и соли и све што треба, дрва привучемо, стоци хране привучемо, све ставимо на шталу и обезбедимо се тако рећи за зиму, јер ми смо беспуће", наглашава Чедомир Чубраковић, из Љубиша.

„Може ту да се живи, није ту тако баш да се не може, само да су путеви још мало бољи онда би људи могли да додју, купе нешто и да се прода боље" каже Миладин Чубраковић, из Љубиша.Упркос пролећним мразевима, година је, кажу Чубраковићи, била добра. Поврће је добро родило а нешто слабији, род малине, надоместио је род шљиве.

„Шљива је преврела нема шта да се чека, само ко има времена да ради. „ Како оно кажу, како „баца". Па баца, што кажу 18, 19 кила, зависи колико је казан. Како кад, ранка је ово. Ове године је код нас само ранка родила од шљива. Остале врсте нису родиле", додаје Ћедомир.

Уз све до сада урадјено, за домаћине из Љубиша, зима може да почне, јер, живот у овим крајевима научио их је да буду спремни и онда када је она календарски још увек далеко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи