Паљење стрњике са смртним исходом

Иако законом забрањено, спаљивање биљних остатка на њивама и даље је најчешћа, а пре свега најјефтинија мера коју пољопривредници користе као припрему за јесењу обраду земљишта. Поред тога што горе биљни остаци, често се дешава да се пожар прошири на суседне, необране њиве, кошнице, заштићена добра, а недавно је у селу у околини Вршца човек изгубио живот, у покушају да угаси пожар на његовој парцели који се проширио са суседне. И поред упозорења са свих страна, пољопривредних стручњака, еколога, ватрогасних служби, полиције, Војводјанске њиве и даље горе.

У покушају да угаси пожар на споственој њиви који се проширио са суседне на којој је комшија запалио жетвене остатке, у селу Парта код Вршца страдао је седамдесетпетогодишњи мештанин.

"Доласком на лице места затекли су пожар који је обухватао око 50 ари необраног кукуруза и једно које је задобило опектоине у покузшају да тај пожар угаси. По информацијама које имамо те повреде су биле сувише озбиљне и то лице је смртно страдало" каже Боро Мајкић, командант ватрогасно спасилачког батаљона Панчево.

Само у Вршцу од 1. Септембра до данас горело је 113 пожара на отовреном и већина их је изазвана паљењем стрњике на њивама , а у поморавском окруку чак 220. Упозорења стижу са свих страна, али је пољопривредницима дупло јефтиније да остатке на њивама пале,него да их тањирају и заору, иако би такав третман у великој мери утицао на бољи квалитет земље.

"Ми имамо велики проблем са процентом хумуса у земљишту он се креће данас у неким оквирима од 1, 5до 3 посто, чак та од 3 посто се сматрају богатијим земјлиштима а некад је у Војводини било преко 70 посто површина које су имале преко 5 посто хумуса" истиче Дејан Пантелић, дипломирани инжењер пољопривреде.

Осим жетвених остатака горела су заштићрнас добра, воћњаци, кошнице, виногради, страдале животиње.

"Не само што је законом забрањено већ што то ни у једном случају није оправдано ни у агротехничком, еколошком ниит у било ком аспекту" истиче Саша Игњатовић, командант Ватрогасног батаљона у Јагодини.

Казне за спаљивање остатака крећу се од 10.000 до 50.000динара за физичка лица а за правна и до милион динара, а да би кривца казнили надлежни морају да га затекну на делу. Да би то избегли, пољопривртедници данас запале остаке на њиви и оду, а пожар се онда неконтролисано шири и гута све пред собом, док су пре казнене политике бар остајали на њиви док се ватра не угаси и колико толико контролисали паљење остатака.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара