Из Крагујевца у свет отишла порука мира

Крагујевац је и овог октобра, окупио уметнике из целог света, који се баве антиратном карикатуром. Салон антиратне карикатуре, још једна је од манифестација, посвећених сећању на страдале грађане у октобру 1941.године. Двадести пут, учесници из целог света, из Спомен музеја "21.октобар", послали су, кроз своја дела, универзалне антиратне поруке, за свет без страдања и насиља.

Уметничка борба, против ратова и људског безумља и даље траје.Кроз карикатуру,као гротесну слику,која застрашује и упозорава .Гран при салона, добио је Мануел Аријага из Шпаније.Медју лауреатима, уметници из Кине,Ирана, Италије.

"Почаствован сам наградом 2о-тог, јубиларног Салона.Кроз своју уметност, карикатуристи повезују све континенте и шаљу јединствену поруку , да увек влада мир, каже Ли Хијауанг из Кине.

"Осећам да имам малу улогу у поруци коју овај музеј шаље људима који свакодневно долазе. Сваки пут су трудим да моји радови буду другачији и нови",истиче Андреа Пекија из Италије.

Овогодишњи ,двадесети Салон, надмашио је претходне по броју учесника.Око 1.200 радова, 460 аутора из 63 државе, послало је у Крагујевац дела са антиратном поруком.

"За нас је исто тако значајно да су нам стигле карикатуре ,аутора из оних жаришта где данас влада немир, као што су Етиопија, Сирија,Ирак,и другиделови света, где рат нажалост и даље постоји" наглашава Миодраг Стојиловић, председник Савета Салона.

"Драго ми је да млади свет није равнодушан према томе, без обзира што су ратови негде далеко од њихових земаља, али они осећају тегобе човека било где да се налазиЕ" каже Шпиро Радуловић, члан жирија Салона антиратне карикатуре.

Салон антиратне карикатуре, град страдалник,али и Весник мира, Крагујевац, покренуо је 1981 године. Јединствена поставка , излагана је у Паризу, Уједињеним нацијама у Нујорку, Европском парламенту у Бриселу.











Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво