Како зауставити точак миграције у сиромашним срединама

По броју становника Црна Трава је најмања општина у Србији. Слика старе и пусте Црне Траве може да се промени само уз помоћ државе и кроз подршку предузимљивим Црнотравцима. Једини производни погон и то за флаширање изворске воде налази се у селу Преслап. Када би било више фабрика људи и из других крајева Србије сигурно би дошли овде и населили ово подручје.

За становнике Преслапа нема већег задовољства него када се умију и окрепе изворском водом која до њиховог села долази из Плане, са чак 1700 метара надморске висине. Раде Ђурић данас живи у Панчеву али без Преслапа не може. Погон који је отворен за фалширање изворске воде живот значи за мештане Преслапа.

"Овај посао за нас значи много, јер од тога живимо ја, супруг и син, цела породица" каже Нада Бранковић, радница.

"Када би се проширио посао то би било још боље још више би било и младих људи и село би још боље живело" истиче Бобан Голубовић, радник.

Ово је једини производни погон у општини Црна Трава. Село Преслап има 100 становника и да није ове фабрике многи би се иселили. Када би се проширили капацитети за шта постоје сви услови овде би долазили и људи са стране да живе и раде. Наставком сарадње са војском Србије врло брзо би се дуплирала производња.

"Отворио бих другу смену где бих довео младе људе који би остали овде у селу би формирали своје породице школа би почела да ради али то мора неко да чује из врха државе и да каже само мали ветар у леђа, ништа више", наглашава Раде Дјурић, директор фабрике.

Општина Црна Трава је по броју становника најмања у Србији. Слика старе и пусте Црне Траве може да се промени само уз помоћ државе.

"Ми морамо уз помоћ државе да створимо услове да људи дођу. Очекујемо повратак још две породице у овој години и договорићемо се да ли можемо да им обезбедимо смештај" каже Славољуб Благојевић, председник Општине Црна Трава.

Да би се вратио точак миграције Црној Трави је неопходно још много оваквих погона. Јер са фабрикама долазе и људи. А онда ће бити и уобичајена данас нестварна слика испред куће на улазу у ову варошицу у којој се недавно уселила седмочлана породица Грујић која је у потрази за послом и бољим жвитом дошла из Смедерева у Црну Траву.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво