Пећинци - место где природа грли историју

Општина Пећинци проглашена је за једну од две пратеће дестинације на конкурсу за избор – "Изузетне дестинације Европе у Србији – ЕДЕН 2019". У Туристичкој организацији Пећинаца, која постоји само три године, кажу да им је то велика мотивација да обогате понуду и увећају број гостију којих је око 40.000 годишње.

Аксентијев кућерак из чувене песме, музеј хлеба, свињарске колебе, Обедска бара, само су неки од туристичких симбола општине Пећинци.

У загрљају реке Саве и Обедске баре, посебно у понуди је село Купиново са најстаријом православном црквом у Војводини и утврђењем, Купиником - последњом престоницом српске средњовековне државе. Споменик културе од великог значаја разлог је за слоган "Предео где природа грли историју".

"Место где се налази, Купиник је додатно интересантаон с обзиром на то да није смештен насаму савску обалу већ да се налази у почетку корита Обедске баре и на тај начин је природом боље брањен него на самој речној обали", објашњава Петар Одобашић, археолог.

Туристичка рута кроз Доњи Срем у сваком селу открива нешто ново уз боравак гостију на отвореном, захваљујући електричном минибусу - зеленом змају. Посебно атрактиван је здравствени туризам и шумски ваздуху који јача имунитет у богатству столетне Дебеле горе - јединствене прашуме у Европи.

"Шума која је у свом окриљу концентрисала толико енергије, толико мудрости, толико лепоте да то изузетно благотворно делује на људско здравље а метода се заснива на повратку природи. Људи долазе у шуму, ослушкују, медитирају", сматра Љубица Бошковић, директорка ТО Пећинци.

Термалне воде са температуром од 63 степена 

Познато је да Срем лежи на термалним водама. Од укупно 50 локација у Војводини, препоручених од старне Рударско геолошког факултета за развој велнес и спа туризма, три су у Пећинцима где је температура воде 63 степена.

Урађене студије, кажу надлежни, после привредног процвата Пећинаца, покренуће нови туристички талас а уз помоћ владе Војводине планирана је градња визиторског центра.

"Поред тога, ја желим да нађем ускоро неког инвеститора да се ради бања близу Купинова, има 200 хектара где би почели да радимо бању а разлог је близина Београда, ауто-пута, аеродрома", каже Жељко Трбовић, председник општне Пећинци.

Чланство у мрежи ЕДЕН дестинација обезбедиће међународну промоцију Пећинцима, општини где се може провести савршен дан који савременог човека одмара и лечи, али и упознаје са кутурно-историјским наслеђем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво