Пресушили потоци, Ибар се може прегазити

Низак је водостај река у Краљеву! Западна Морава и Ибар се на неким местима могу прегазити, а у немалом броју корита речица и потока, којих је у Краљеву 174, воде нема. Последице касног лета у октобру осећају и пољопривредници.

Уживају у лепом времену, али не и у пецању поред све већих спрудова у кориту Ибра. Иако стрпљења имају, риболовци кажуда им се већ дуже време ретко шта закачи на удицу.

"Понека деверика, ситна шиља, шиштавац слабо и он ради тако да је све танко", жали се Јован Јовановић, риболовац из Краљева

„За Ибар и не Знам, али за Мораву знам сто посто да никад није био овако низак востосај. Па нема, колко, три месеца није пала киша, можда и више. Ово је ненормално време, Разлика у температури двадесет степени, не знаш како да се обучеш", додаје Милош Пашић, риболовац из Краљева.

Топло време продужило је и вегетацију биљака у пластеницама.

"Ниво воде у бунарима је пао за метар, можда метар и јаче тако да ако овако настави богами биће проблема са заливањем", каже Коста Вуловић, ратар из Краљева.

Проблема са орањем већ је било.

"Као да ореш писту у Лађевцима. То је тиха језа. Значи можеш да видиш овамо, како је почето да се оре то је остављено. До метра дубине влаге нема ни за лек", објашњава Коста Вуловић, ратар из Краљева

Иако поглед на реке забрињава, хидролози кажу да је проток задовољавајући и да живи свет за сада није угрожен. Ипак, летњи октобар рибама не прија.

"Може негативно утицати по животни циклус риба, односно на њихове навике јер је ово период отприлике прилагођавања риба за предстојеће хладније дане", објашњава Оливера Алексић, стручно лице Рибочуварске службе "Видре" из Краљева.

Водоснабдевање у граду на Ибру за сада је редовно и у градском водоводу не очекују никакве проблеме.

број коментара 0 Пошаљи коментар