Спрудови на Дунаву

Водостај Дунава код Смедерева износи 439 цм и на средње ниском је нивоу, кажу у лучкој Капетанији. Такав водостај, иако није неуобичајен за ово доба године, ипак ствара проблеме пловилима, посебно транспортерима.

Искусни смедеревски бродари, кажу да би ниво Дунава могао да опада и наредних неколико дана али да је ситуација код Смедерева тренутно за њх повољна. Проблематична је пловидба од Новог Сада и ка Румунији.

 

"Изнад Новог Сада има пар критичних тачака, пловимо и низводно ка Констанци и тамо је проблем мало већи, има доста спрудова, прелаза где морамо да превлачимо барже, објекте", прича Никола Миливојев, капетан брода.

Уколико Дунав настави да опада, теретни бродови ће пловити са мањим теретом, што ће довести до финансијских губитака.

"Ми се налазимо у делу Ђердапског језера где немамо проблема са водостајем. Али на главном путу до румунске луке, има проблема на неколико тачака. Проблем је пристајање бродова, а капацитети пловних објеката су смањени и за 40 одсто", каже Ђорђе Максимовић, логистички планер у луци.

 

Смедеревски аласи се надају да би повољнијем водостају могле да допринесу кише у Немачкој и Аустрији.

"Улов је изузетно лош, јер нема чак рибе ни у приобалном делу, нема рибице да искачу или да их штука јури. Риба се повлачи ка средини реке И тек по ноћи се врате", прича Василије Ранковић, алас.

Бродари и аласи из Смедерева, памте и ниже водостаје, али ипак, саветују све који крену у пловидбу Дунавом, да се придржавају ознака на пловним путевима.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво