За Шабац без смога

Два месеца Шапчани упозоравају да нису сигурни какав је квалитет ваздуха који удишу. Сумње је покренуо догађај из августа, када се у граду, неколико дана, осетио непријатан мирис. Грађани су формирали иницијативу ''За Шабац без смога'', са захтевима да се појача инспекцијски надзор загађивача ваздуха, и да се свакодневно извештава о његовом квалитету.

Дим из оџака фабрике минералних ђубрива, Шапчанима је трн у оку. Непријатан мирис у близини Индустријске зоне, за многе није новост.

 

„То је годинама и кад је „Зорка" добро радила, то је било страшно, а сад мало мање. Страшно је увече, и лети не може да се отвори прозор.

Ваздух је за сада одличан, раније је био много лошији", кажу грађани.

У фабрици кажу да послују по европским прописима. Тврде да је присутност гасова у воденој пари која излази из димњака нижа од дозвољене границе.

„Све вредности које су измерене, су у границама од два до десет пута ниже од прописаних. Имамо тенденцију да сводимо емисију на најмању могућу меру, у том смислу, у скорије време се припрема инвестиција која ће омогућити да се квалитет емисије гасова још побољша", објашњава Милан Стошић, заменик генералног директора ''Еликсир Зорка".

Квалитет ваздуха у Шапцу од 1982. мери Завод за јавно здравље. Загађење преко дозвољених граница, у претходном периоду, кажу да није забележено.

„Парамтери који се мере су супомор диоксид, азотни оксиди, мери се чађ, мери се амонијак, мери се флороводоник и меримо суспендоване честице. Много смо времена потрошили на деманотвање лажних и нетачних навода, где је речено да ми не меримо сваки дан, апсолутно су сви резултати свакодневни", тврди Игор Драгичевић, Завод за јавно здравље Шабац.

О загађењу ваздуха, представници иницијативе ''За Шабац без смога'', разговарали су са надлежнима у граду и фабрици минералних ђубрива.

„Ти разоговори су протекли у једном пријатном тону, али иза њих је остао један горак укус, да грађани заправо немају инситицију у коју могу имати поверања и од које могу очекивати да заштити њихово здравље. Иида спрече загађење животне средине", каже Дејан Павловић, представник иницијативе ''За Шабац без смога''.

Шапчани између осталог, траже и пооштравање прописа о квалитету ваздуха, као и повећање казни за загађиваче.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво