Осликава се један од најстаријих храмова у Србији

Почели су радови на осликавању унутрашњости цркве Светог Вазнезесења Господњег у Чачку, која је у претходне две године комплетно реконструисана. Овај храм један је од најстаријих у Србији - саграђен 1196. године као задужбина жупана Страцимира, брата Стефана Немање.

Припремни радови увелико су у току у некадашњем манстиру Богородице градачке. Скеле су постављене у делу око олтара и до куполе и то је и оно што ће се у овој фази осликавати.

Живописање чачанске цркве поверено је академском сликару Радану Радојловићу. Уметник из Ћуприје осликао је између осталих и саборне храмове у Нишу и Крушевцу.

"Превелика част да овај храм из 12. века из доба Немњића започнем из куполе са Господом. Горе је владика замислио да се догоди Вазнесење Господње коме је храм посвећен", каже академски сликар Радан Радојловић.

Планирано је да се осликавање заврши до прославе наредног Васкрса.

"Ми смо овде припремили књиге на један древан начин да уписујемо ко буде био приложник, тако да ће у историјату храма остати ко је приложник евентуално неке сцене јеванђелске или некога светитеља или празника који будемо осликавали", наводи Марко Мирковић, старешина чачанске цркве.

Донацијама града и републике и уз помоћ привредника и грађана чачанска црква заштићена је даљег пропадања. Радило се на куполи, ојачани су зидови, уведена нова инсталација. Град ће помоћи и осликавање храма.

"Град Чачак ће наставити, наравно, да помаже ову велику светињу која је старија и од саме Студенице и новчано, наравно, и у активностима. И наша жеља је да на врху куполе пантократор који треба први да се ослика у у самом храму на куполи буде дар града Чачка", каже Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Једна од најстаријих цркава у Србији има богату и дугу историју. Током осам векова била је манастир, три пута џамија и парохијска црква.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво