Ковин: Гради се постројење за производњу печурака

Фабрика печурака у Ковину, власништво индонежанске Саваз групе, послује од 2016. године и запошљава 200 радника. До сада је ту уложено 4 милиона евра, а тренутно се гради нова хала, једна од највећих у Србији, где ће се проширити и осавременити производња.

У фабрици у Ковину производи се око 200 тона печурака месечно, постоји 40 просторија где се узгој одвија у три фазе, почевши од инкубације, преко покривке до брања. Цео процес траје 55 дана.

"После грабуљања иде хлађење, које мора да се одвија постепено. Тек после 12 дана креће берба", објашњава Тања Лончаревић, технолог .

У „Делта Дањубу" 90% производа се замрзава и извози, а само мали део се у свежем стању продаје на домаћем тржишту. Потражња је велика, па су одлучили да прошире капацитете и саграде нову халу, на 13 хиљада квадратних метара. У новом постројењу све ће бити аутоматизовано.

"Са новим постројењем добиће се бољи квалитет печурака и убрзаће се комплетан рад", каже Небојша Славковић, технолог.

"Машине ће да пуне компост, покривају га, контролишу климу, заливају, ђубре, беру. А машинама ће управљати људи, које ћемо обучити за то", каже Сунил Мамгаин, директор Печуркане.

Нова технологија је холандска, скратиће производњу за 20 дана и моћи ће да се добије до 20 тона печурака дневно. Запослиће се 50 нових људи, а у халу са рачунарима, машинама,великим климама, два и по километра дугим цевима и 15 километара дугим струјним кабловима улаже се четири милиона евра.

"Ми тражимо и нове купце. На почетку смо извозили у Русију, тренутно продајемо у Холандији и Немачкој, али интересује нас и тржиште у Аустрији, Мађарској, Румунији, Бугарској и другим земљама у окружењу", објашњава Сунил Мамгаин, директор.

Ново постројење требало би да буде завршено и пуштено у рад за два месеца.

број коментара 0 Пошаљи коментар