Србија пета у Европи по броју стабала ораха, недовољно за извоз

Србиија има одличне климатске услове за производњу ораха. Имамо и око 2. милиона стабала, али не и принос и квалитет, који задовољавају домаће потребе.

Разлог су углавном стари засади, са сортама, које имају мању родност, али и ситније језгро. Последњих година, подижу се нови засади, који би требало да поправе сортимент, и омогуће извоз тог коштуњавог воћа.

Најстарија и највећа плантажа ораха,у селу Крћевац код Тополе, има око 10.000 стабала. Породица Арнаут на 10 хектара узгаја, углавном, домаће сорте. Први су у Србији, купили тресач за орахе, сакупљач и друге машине, које им , олакшавају рад.

„Јер се све то квалитетно прска, квалитетно ради и квалитетно ђубри и квалитетно поливавње", објашњава Ђордје Ђурић- из Крћевца код Тополе.

Засад стар двадесетак година, у пуном је роду. Принос по стаблу је до 25 клограма, од којих остане 7 килограма језгра. До пре пар година, каже Стефан Арнаут, цена је била између 8 и 9 евра по килограму, данас, каже због увоза, знатно нижа.

„Сигурно нисмо у минусу, али то није оно што је некад било. Некада је била много већа зарада. Нас производња ораха кошта 2,5 евра по килограму, продајемо га за 5 мождра и мало испод. То није лоше, али ми нисмо задовољни са тим", каже Стефан Арнаут из Аранђеловца.

Део овогодишњег рода продаће маркетима и колачарима, каже Стефан. Остало ће у хладњачу да сачека бољу цену.

За разлку од произвођача, купци су задовољни. Ниже цене на пијацама у Србији, повећала је потражњу.

„Ове године су више родили ораси, зато су и јефтинији, мало за двадесетак посто. Прошле године су били 1.000 ,ове године су јефтинији, 700 динара", кажу грађани.

Са 1.900 .000 стабала ораха, Србија је пета у Европи, али принос од 24.000 тона, не задовољава ни половину домаћих потреба. Зато стручњаци саветују подизање плодоноснијих засада, као што су чендлер и лара.

„Управо ће те сорте омогућити да производња на нашем подручју задовољи наше потребе, а самим тим, можемо да будемо извозно оријентисани", каже Виолета Петровић Луковић, ПССС.

Места за нас на тржишту има. Досадашњи велики извозници: Турска, Мађарска,Бугарска и Руманија смањиле су извоз. Само Европи годишње недостаје око 100 тона ораха у језгру.








Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво