Ракета од пластичне флаше

На међународном такмичењу у ракетном моделарству у Сремској Митровици ученици књажевачке гимназије освојили су прво место у категорији ученика основних и средњих школа. У оквиру програма „ЦанСат" осмишљеног по моделу Европске свемирске агенције „ЕСА" задатак им је био да од приручних материјала направе ракету и сателит и успешно их лансирају.

Ракета коју су књажевачки гимназијалци Матеја, Анастасија, Филип, Душан и Илија, уз помоћ свог професора физике осмислили и направили од пластичне флаше, полетела је увис више од педесет метара. У другом делу такмичења, са сателита, такође израђеног од приручних материјала, успешно су после лансирања примили сигнал.

Ово је тај наш сателит унутра се налази сва електроника сателита. Овде имамо падобран, и овде је тај рисивер.

„Ми смо једина екипа која је успела да прими наш сопствени сигнал, други су или примали туђе или нису уопште", прича Матеја Михајловић, ученик другог разреда Књажевачке гимназије.

Модел ракете са којим су се такмичили погоњен је водом под притиском.

„Морали смо да се скроз упознамо са воденим инжењерингом, како би знали како ће у ствари ракета да ради", објашњава Филип Зорић, ученик трећег разреда.

Припреме за такмичење трајале су неколико месеци. Такмичарски тим морао је да савлада много нових знања и вештина из области физике, информатике и ракетног инжењеринга.

„Наш школски програм не прати баш никакве експерименте, нити нешто што је слично овоме чиме си ми бавимо. Тако да је ово све било ново за нас, али смо већ били заинтересовани за то па нам ништа није пало тешко", каже Анастасија, ученица трећег разреда.

Осим ученика, за тамичење су се посебно припремали и њихови професори.

„Ко је био заинтересован од наставника природних наука, прошли смо једну обуку и добили сертификате да можемо радити са децом", каже Милија Срејић, професор физике.

Презадовољни оствареним успехом млади макетари најављују да ће и следеће године учествовати на Кен сат такмичењу за које ће ускоро почети да се припремају.

 

 

 

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво