Двоструки живот аматера

У Малом Црнићу се одржава 48. ФЕДРАС, Фестивал драмских аматера села Србије. Овај Фестивал је јединствен у нашој земљи, јер на њему наступају сеоска позоришта заједно са професионалцима.

Они су глумци, али и учитељи, земљорадници, радници обезбеђења. Глумци сеоских позоришта имају различита занимања, али им је заједничка љубав према сцени, која се, кажу, стиче још у детињству.

„У почетку ме деда тукао да морам да идем на пробу. Док остала деца пикају фудбал, ја морам на пробу, ма какав проба?И онда ме испљеска мама и да видиш како се иде. Касније уђе то, та прашина тих дасака које живот значе, уђе онако мало под кожу. И не само то, него у задње време мени то више делује као неки вентил", објашњава Жељко Светомировић, глумац аматер из Малог Црнића.

Мало Црниће је већ скоро пола века домаћин глумацима аматерима. Ове године наступиће 11 ансамбала.

„За време ФЕДРАС-а који се одржава између 14. И 22. октобра, могу слободно да кажем комплетна средина на неки начин добије једно ново рухо, један нови облик", каже Саша Манев, директор Центра за културу Мало Црниће.

Овогодишњи ФЕДРАС отворили су домаћини из Малог Црнића, представом "Сабирни центар" у режији Слободана Ћустића, који је и селектор фестивала.

„Овај фонд награда који постоји сада и овде или на било ком аматерском фестивалу позоришном, не може да покрије ту количину талента, ту количину труда, ту количину глади, једне лепе глади", каже Слободан ЋУСТИЋ, селектор ФЕДРАС-а

Аматерска позоришта често сарађују са редитељима професионалцима. И за једне и за друге то је корисно искуство.

„Аматеризам је предсобље професионализма. И ми то мора да негујемо по сваку цену, ако мислимо да у перспективи, у будућности, имамо не само добре глумце. Аматеризам је једна предвежба и за редитеље, и за сценографе, и за будуће композиторе", тврди Александар ДУНИЋ, члан жирија ФЕДРАС-а.

Професионални глумци живе двоструке, а аматери троструке животе. Позориште им пружа прилику да макар док траје представа изађу из своје свакодневице.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво