Сећање на младог потпоручника који је погинуо у Вуковару

На данашњи дан, 1991. године, у Вуковару је погинуо потпоручник Борко Никитовић који је Војну академију завршио као најбољи у класи. Две године касније, на предлог патријарха Павла, породица је основала Фонд из кога се сваке године награђују ученици и студенти институција у којима се школовао млади официр.

Још од првих школских дана Борко Никитовић издвајао се од вршњака својим успехом. Са првом официрском звездицом, остварење дечачког сна започео је у Гарди. Ратни пожар однео је његов живот, а за највиши подвиг одликован је Орденом за храброст. Да се издвајао од вршњака на Академији мајка је сазнала од професора, који је разговарајући са питомцима откривао према коме гаје највећу љубав.

"Неко је рекао волим сестру, мајку, оца. Једини мој син се изјасниo да највише воли отаџбину", прича Зора Никитовић, мајка.

Да највећа жртва не буде узалудна, на предлог патријарха Павла породица је основала фонд из којег се сваке године награђују најбољи основац, ученик Војне гимназије, питомац, студент Београдског универзитета и Богословије. За непуне три деценије награђено је око 130 младих људи.

"Сви су успешни. Сви су завршили факултете. Сви су академски грађани, чак имамо и доктора специјалиста медицине", додаје Зора Никитовић

Међу овогодишњим добитницима је Михајло Жунић, најбољи основац у школи коју је похађао Борко Никитовић.

"Награда је обележила моје основно образовање и уобличила га је. Планирам да и даље наставим тим путем", каже Михајло Жунић, овогодишњи добитник.

Гардисти нису заборавили херојски чин младог потпоручника. Они чувају успомене и на све друге страдале саборце, јер се њихова жртва у рату мора памтити управо због живота у миру.

"Да развијамо тај осећај несебичности, пожртвованости, за више циљеве и више интересе. Јер само тако обезбеђујемо напредак и у професији и у приватном животу, а да не кажем у окружењу", објашњава пуковник Жељко Гавриловић, заменик команданта Гардијске бригаде Војске Србије

У Борковим родним Узићима сваке године ученици школе коју је похађао припреме програм, а породица ће, углавном, сопственим средствима, наставити да и даље награђује најбоље ученике и студенте. Ту традицију наставиће и деца Борковог брата.







Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво