У пиротском крају воће и поврће добро успева уз субвенције

Иако је пиротски крај познат као сточарски, пољопривредници се све више окрећу повртарству и воћарству. Томе умногоме доприносе и градске субвенције Фонда за пољопривреду, а број корисника је, кажу, у последњих седам-осам година десетак пута већи.

Саша Антоновић у шали каже да је један од највећих узгајивача паприка у пиротском крају постао захваљујући транзицији, када је после 25 година остао без посла у "Првом мају".

Саши Антоновићу су отпремнина из бивше фирме и субвенције градског фонда за пољопривреду, одредиле даљи животни пут и помогле му да започне пластеничку производњу. Сада на 32 ара има осам пластеника у којима је око 14.000 корена парике.

"Могу да кажем да сам почео са једним пластеником који сам добио од "Хелпа". И за ова остала три сам наравно добио субвенције. Напоменуо бих да сам за ову годину укупно узео 600.000", каже Саша Антоновић из села Мали Јовановац.

Породица Ђорђевић је, након анализе тржишта, одлучила да се озбиљније посвети воћарству. На некада запуштеном дедином имању на 700 метара надморске висине, тренутно гаје дуње на три хектара.

"Од субвенција уложили смо у систем за наводњавање,у садни материјал, машине за обраду земљишта, за прскање", наводи Саша Ђорђевић, узгајивач дуња, и објашњава да је за три хектара било потребно улагање од двадесетак хиљада евра.

У пиротском крају последњих неколико година подигнути су већи засади воћа и поврћа. Иако се тиме баве углавном породице којима је то додатни извор прихода, оваква производња је, а нарочито воћарство, кажу стручњаци, инвестиција за будуће генерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи