Врањанке најбоље у Европи у роботици

Ученице Основне школе "Светозар Марковић" из Врања, Леонора Ристић и Анђела Ристић, освојиле су прво место на Европском првенству за основце у роботици у Хрватској. Тиме су обезбедиле учешће на Светском првенству у Кини. Школа им је приредила свечани дочек.

Навикли смо да после великих међународних успеха дочекујемо спортисте, славимо победе. И Леонору, Анђелу, њиховог ментора Сашу Ристића дочекали су ученици и наставници у дворишту школе. Тим Основне школе "Светозар Марковић" био је најбољи на Европском првенству у роботици у Загребу.

"Било је велико изненађење и нисмо очекивале овако нешто, али смо пресрећне. Ово је за мене велики успех, један од највећих које сам постигла до сада и поносна сам на своју екипу", каже Леонора Ристић, ученица ОШ "Светозар Марковић" у Врању, а Анђела Ристић додаје: "Било је мало компликовано у почетку, али смо дале све од себе. Било је компликовано решити неке задатке, неки од програма су јако комликовани, али углавном смо се снашли."

Такмичење на Европском првенству одржава се по регионима, из Србије је учествовало пет екипа. Анђела и Леонора замениле су ученике који су били најбољи на Републичком такмичењу у роботици. Програмирале су робота који треба да реши одређене задатке, пређе стазу и савлада препреке, уз ограничено време.

"Ми смо већ имали један сет робота, међутим, сваке године тај се сет допуњује. Каснио нам је тај додатни део за роботе, имали смо два дана за припрему, наравно, девојке су биле спремне да раде од јутра до вечери, успели смо да се припремимо и дошао је успех", објашњава Саша Ристић, наставник у ОШ "Светозар Марковић".

"Ми као школа негујемо дигиталне компетенције. Пријављујемо се, аплицирамо за разне пројекте, тако да смо дуже у овоме и резултат је очекиван, могу да кажем. Овом победом на Европском првенству доказали смо да наша деца и наставници имају знања и компетенције", наводи Тијана Ђокић, директорка ОШ "Светозар Марковић".

Најбоље екипе из свих земаља које су учествовале пласирале су се и на Светско првенство. Крајем новембра у Кину ће путовати и тим из Врања, уз финансијску подршку града и Министарства просвете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво