Помен страдалима у борби против фашизма

Полагањем венаца на спомен обележја и поменима страдалим цивилима и борцима за слободу, у Лозници, Краљеву, Нишу и Крушевцу обележена је 75 тогодишњица од ослобођења у другом Светском рату.

Помен страдалима крај спомен костурнице у Драгинцу код Лознице, где је на данашњи дан стрељано 2950 људи , још једно је подсећање на први масовни злочин у Србији над цивилима у Другом Светском рату. Најмлађа жртва била је стара свега 3 дана. Добривоје Тошковић тада четрнаестогодишњак, пуком срећом је успео да преживи.

"То ми је једно тешко сећање, али ме не прогони. Зато што сам знао да је много људи страдало. Да сам могао и ја да страдам. Стицајем околности ми смо остали живи" каже Добривоје Тошковић из Лознице.

Комеморативном седницом у Скупштини града, полагањем венаца, парастосом и пригодним програмом, у Краљеву је обележен дан сећања када су војници нацистичке Немачке узели прве таоце и у наредним данима стрељали више од 2 200 цивила.

"Брат ми је стрељан. 24 године имао.Био је чиновник у фабрици авиона" истиче Десанка Кочевић, 97 год преживела.

"Отац ми је овде стрељан, имала сам седам година" каже Вера Чоловић, из Краљева.

Један од најупечатљивијих симбола отпора у Другом Светском рату су три песнице на Бубњу, брду изнад Ниша где је стрељано више од 10 000 људи , а највише заробљеника логора на Црвеном крсту. Ниш је ослобођен на данашњи дан захваљујући 22. Дивизији народноослободилачког покрета , после вишедневних борби у историји познатих као "Нишка операција".

"Кажу да је овде, на овом делу стајало ,,Живео командант, живео ослободилац Ниша, генерал лајтнант Коча Поповић, који је у 16 сати, 14. Октобра са јединицама Тринаестог корпуса, са деловима и Четрнаестог , ушао у ослобођени Ниш" наглашава Мирко Старчевић, СУБНОР Ниш.

14. октобар се у Крушевцу обележава као Дан ослобођења града и у Првом и у Другом Светском рату. Зато су осим на хумке стрељаних цивила и палих бораца Расинског партизанског одреда на Слободишту, венци положени на све споменике страдалима у ослободилачким ратовима. Захваљујући сарадњи са удружењем ратних ветерана из Липецка, града побратима, обележје крај Расине, употпуњено је спомен плочом са 22 имена погинулих Руских војника.

"Поносни смо на наше претке, војнике који су дали допринос великој победи . Русија и Србија су заједно прошле велики историјски пут, пун потешкоћа и препрека. Али је то ојачало наше пријатељство" каже Јевгениј Чуносив, мајор Руске Федерације.

Поводом ове значајне годишњице, крушевљани су добили Парк пријатељства. Нова зелена оаза површине 22 ара, налази се у једној од најфреквентијих градских зона, у насељу Расадник, у близини школа и затворених базена.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво