Природно станиште за различите диверзитете

Вршачке планине, које од 2005.године имају заштићен статус предела изузетних одлика, сада су стављене на виши ниво заштите, па ће се о будућим мерама заштите одлучивати на покрајинском нивоу. О пределу на којем ничу две биљке које не расту ни на једном месту у Србији и које је једино станиште вука у Војводини, сада ће бринути покрајински Завод за заштиту природе а средства за то биће издвајан из покрајинског буџета.

Вршачке планине простиру се на око 5.000 ха и природно су станиште за близу 300 врста птица, више од 1000 регистрованих врста биљака, од којих две- карпатска мишјакиња и карпатски дичак не расту нигде више у Србији, и бројним другим диверзитетима. Због географских одлика, гнежђење изузетно ретког орла Змијара забележено је само на овим планинама и оближњој Делиблатској пешчари, а од укупно 20 парова орла Текташа на Вршачким планинама гнезде се два. Ово је и једино станиште вука у Војводини. Све су то разлози због којих Вршачке планине оправдано носе назив предела са изузетним одликама.

"Ово географско подручје- Вршачке планине, Мали Рит и уопште овај део Баната је јако интересантан јер се практично налази на тромеђи 3 велика региона - једно је панонска низија, са друге стране Дунава је Балкан а источно је карпатски регион и сваки регион за себе има биолошке карактеристике које се практично овде сучељавају и на овом подручју могу се наћи специфичности сва три региона и зато је ово подручје јако интересантно јер је веома богато диверзитетом", каже Миливоје Вучановић. Чувар вршачких планина.

О мерама заштите овог предела, од сада, уместо локалног већа одлучиваће Покрајински завод за заштиту природе. Управљач остаје вршачко комунално предузеће.

"То значи да је на неки начин овде уведена струка - питаће се покрајински Завод за заштиту природе и на тај начин град Вршац је обезбедио већи квалитет заштите а наравно и већи квалитет управљања јер ће на планове управљача сагласност давати завод за заштиту природе у покрајини", истиче Милош Васић, члан Градског већа за екологију.

Осим већег степена заштите, биће и више новца за финансирање спровођења адекватних мера, јер ће се сада, осим из других извора средства, обезбеђивати покрајинским буџетом. Сем тога, биће знатно више прилика да се средства обезбеде и из различитих пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво