Забринути родитељи првака

У Основној школи „Васа Живковић” у Панчеву од пре месец дана имају проблем са вршњачким насиљем једног ученика који похађа први разред. Родитељи су забринути за безбедност своје деце, иако у школи кажу да предузимају све мере прописане законом како би заштитили све ђаке.

Родитељи су узнемирени и уплашени, јер како кажу сваког дана стрепе да ли ће им деца доживети вршњачко насиље у школи. Од 16.септембра седмогодишње дете удара своје другаре, убада их оштрим предметом, ставља им земљу у уста, а једној девојчици је одсекао и прамен косе.

"Као родитељи смо забринути,јер насиље ескалира из дана у дан. Деца су нам уплашена и питају нас да ли могу да изостану из школе. Нека деца се буде ноћу и све су то последице једног вида насиља" каже Никола Раданов, родитељ.

У школи су оформили тим за заштиту од злостављања и занемаривања деце који је проценио да се ради о трећем нивоу вршњачког насиља и због тога су предузете и одређене мере како би се деца заштитила.

"Они су имали једну реакцију и то је било укључивање родитеља детета које врши насиље у наставу и да буде ту на настави.То је трајало недељу дана и за то време делимично се ситуација смирила, али након престанка присуства родитеља у школи све се наставило истим темпом" истиче Игор Ваневски, родитељ.

У школи истичу да не могу без помоћи других институција да реше проблем и зато су се за помоћ обратили Центру за социјални рад, Министарству просвете и полицији, а школу је посетила и просветна саветница.

"Договорено је да педагог и психолог буду на свим часовима, јер родитељи тог детета у овом тренутку то не могу и да пробамо да добијемо подршку других институција и да уз дете буде неки стручњак ван наше школе" каже Данијела Ђорђев, директорка О.Ш. „Васа Живковић".

У наредном периоду неопходна је још боља комуникација између свих родитеља и руководства школе, али и помоћ стручних институција како би деца безбрижно,а не под стресом завршила први разред.

 

 

 

Остали аутори: Александар Токин
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 13:12) - Vasilije S. [нерегистровани]

Znali smo a sad se svi cudimo

Ta danasnja deca su odrasla uz video igrice. Upravo ta agresivnost kod pojedinih klinaca proizlazi iz toga. Mnogi roditelji ostave dete pred kompjuterom da se "igra" jer tako sebi love slobodno vreme i sta se sad cudimo sto imamo ovakve slucajeve u skolama.Problem lezi na odraslim a ne na deci.Ograniciti Internet u Srbiji na samo kvalitetne i edukativne sadrzaje a video igrice kao i drogu totalno zabraniti.To je resenje.