Бечкеречке новине у првом светском рату и јавно мнење

Бечкеречки дневни лист "Торонтал", имао је велики утицај на формирање јавног мњења у Банату током Првог светског рата. О објављеним чланцима, у последњем месецу постојања Аустроугарске монархије, Милан Мицић и Ференц Немет написали су књигу под називом "Банат - новембар 1918".

Најважнију вест коју су Банаћани чекали да је рату крај "Торонтал" је објавио 9. новембра 1918. на четвртој страни. После тога је становништво позивано да сачува мир, а најављиван је скори долазак Српске војске.

"Дезинформације су биле страшне и "Торонтал" је ипак налазио начина и могућности, бар колико је могао, уз строгу војну цензуру, да извештава грађанство о томе шта се заправо догађа" тврди Ференц Немет, аутор

Током новембра 1918. је владало безвлашћа у Монархији. О побуни сеоског лумпенпролетаријата, убиствима и организовању националних стража ради очувања мира, писало се свакодневно.

„Имамо улазак Српске војске који се кроз мађарске изворе описује као улазак војске која је одржавала ред, дисциплине, поштовала имовину и животе свих људи без обзира на националност, језик и веру и која је увела поштовање реда и закона", каже Милан Мицић, аутор.
Књига "Банат - новембар 1918" расветљава и стање у Аустроугарској током рата.

"Видите два света, две слике, два потпуно различите приче, 14-те и 18-те године, а које са друге стране управо чине једну свеобухватну причу Првог светског рата" истиче Горан Васин, рецензент.

"Торонтал" је доносио извештаје са састанака представника Националних већа Мађара Имреа Варадија и Срба Славка Жупанског са новом војном управом. Последњег дана новембра објавио је одлуку о расформирању Српске националне гарде. У новој држави "Торонтал" је наставио да излази под тим именом до 1930.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи