Будућност у виртуелном задругарству

У последње 3 године у Србији је основано 576 задруга. Оваквим видом удруживања пољопривредници лакше долазе до тржишта и боље зараде. У циљу бољег повезивања произвођача са потрошачима, задругари у косјерићком крају покренули су и интернет портал.

Малинарство је најдоминантнија грана привреде у општини Косјерић. Међутим, потражња за здравом храном иницирала је оне који се баве сеоским туризмом да домаће производе од воћа и поврћа учине доступнијим и путем интернета. Удруживање је постало потреба, као и виртуелно задругарство.

"Идеја је да се ми сакупимо на једном месту, на овакав начин, да једноставно представимо прво локалном тржишту, да не идемо даље, да представимо локалном тржишту, шта то имамо да понудимо, па онда касније ћемо заједнички удруживањем, кроз задруге и нове начине пословања излазити и даље",каже Жељко Средић - из Мионице.
"Ми смо велики систем, али смо на неки начин спори док све то покренемо. Тако да ово је, ту смо видели пут да кроз то да убрзамо доток информација", истиче Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије.
Оживљавање села и задругарства морају да прате и програми подршке локалне самоуправе.

"Прошле године смо за десет младих брачних парова обезбедили по 300.000 динара. И надам се да нећемо стати и тежићемо да што више новца опредељујемо за пољоприведу и за газдинства која хоће да се баве пољопривредом", наглашава Жарко Ђокић, председник Општине Косјерић.

Породица Михајловић из Сече Реке живи од воћарства, а планирају да малину више не продају као сировину.

"Да претворимо у сокове, џемове и ланац да заокружимо. Пошто већ поседујемо и хладњачу, где имамо где да складиштимо, где да сачувамо и да та производња буде у току целе године", каже Радојка Михајловић из Сече Реке.

Они који живе на селу и од села производе здраву храну, која се све више тражи. Кажу да такви производи, да би задржали квалитет, морају бити у стакленој амбалажи.

"Али је тако за испоруку мало теже. Јер, за сада, ове брзе поште и сви ти који раде ту испоруку нерадо примају и прихватају такве пакете, јер не желе да одговарају за њихову испоруку да крајњег потрошача" истиче Ранко Думбеловић из Горјана.

Удруживање свих у том дугом ланцу пласмана здраве хране је неопходно. Од произвођачког труда тако ће сви профитирати, а дигитализација поспешити стварање берзе, али и директан контакт са газдинствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара