Авлија отвореног срца – место за дружење и рад

Особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у Мачви имају једно посебно место: авлију отвореног срца. Ово место у Богатићу омогућава корисницима да, уз дружење и рад, одржавају и развијају газдинство.

Пластеници неће бити празни, пошто ће, после купуса, садити лук. За годину дана са скоро 30 ари, произвели су око десет тона поврћа. Заједничко домаћинство – заједнички рад.

"Хранили смо се храном коју смо ми правили, боранију смо јели", навео је Михаило Лазаревић из Богатића.

Бобан Шакотић из Глушаца изјавио је да му ништа није тешко.

"Шта ми год дају, ја то урадим", рекао је Бобан Шакотић.

Своје раде, своје једу, прерађују и продају. Од ајвара до џема и слаткога напунили су више хиљада тегли. У авлији отвореног срца купаца увек има.

"Цело лето смо куповали одавде паприку рогу, паприку бабуру за пуњење, за снабдевање продавница, сад смо у ресторан преусмерили ракију шљиву", навео је Јован Дамњановић из Богатића.

У дневни боравак свакодневно долази петнаест корисника, а две особе су стално смештене. Под стручним надзором заједно су и у башти и у бројним радионицама.

"Много ми значи, дао бих све за ово", казао је Милан Ђурић из Богатића.

Дефектолог и стручни радник "Каритаса" Снежана Лозановић навела је да оваква места много значе због тога што помажу особама са менталним сметњама.

"Осећају да негде припадају, да имају своје другаре, да имају подршку од стручног тима дневног боравка и просто само то заједништво им даје могућност да напредују и да се сами мењају у својој болести и саму интеграцију у друштву", истакла је Снежана Лозановић.

Европска унија је купила и опремила домаћинство, Општина Богатић добила нови вид социјалне заштите, а оправданост пројекта донела је и нове могућности.

"У наредном периоду имаћемо могућност и да их запослимо у нашу кухињу, ресторан и друге погоне које овде имамо, то је битно, да би људи са менталним сметњама могли на пун начин да се укључе у друштво и имају један квалитетан и испуњен живот", оценио је Мирољуб Николић, менаџер пројекта "Каритас".

Њихова је капија, кажу, увек отворена, а авлија међу најуређенијим.

број коментара 0 Пошаљи коментар