Новитети "девете уметности"

У оквиру 5. Нова фестивала, у панчевачкој галерији Милорада Бате Михаиловића отворена је изложба ауторског стрипа. Гости су ствараоци из бивше Југославије, Француске и Јапана.

Панчевачки „Нова фестивал" бави се савременим стрип стваралаштвом, а ове године издвајају се три изложбе: аутори са простора бивше Југославије дали су своје виђење прошлости, садашњости и будућности, из Француске је допутовао брачни пар Тијери Гитар и Мирјана Мишлов, који издају свој часопис у Паризу, а јапански уметник Харукичи показао је да у земљи где доминира манга стрип, неко може да буде инспирисан европском и америчком сценом и ради другачије.

„На овој изложби је мој најважнији рад, суштина оног што сам стварао, како сам се развијао као уметник. У Француској је стрип повезан са рокенрол сценом, те теме се преплићу" истиче Тијери Гитар, стрип аутор из Француске.

„Свиђа ми се како је разноврстан рад стрип аутора из бивше Југославије. Има ту пуно критичког духа, осећања и уметничког сензибилитета, који треба да се развија и даље" каже Мирјана Мишлов, уметница из Француске

„У својим стриповима желим да покажем да свако може да црта. То је лако, није потребна машта. Ја волим мачке и њих цртам, а оне воле музику, као и ја" истиче Харукичи, стрип цртач из Јапана

Селектор изложбе је панчевачки уметник Александар Зограф, чији су ауторски стрипови имали издања у многим државама света.

„Наша идеја је да прикажемо стрип и илустрацију као један од начина да се сачува лични израз, да се изразе идеје које су другачије и посебне, да покажемо да у различитим земљама то може да буде остварено на различите начине" наглашава Саша Ракезић, селектор изложбе стрипа.

Нова фестивал је прилика да се публика упозна са савременим тенденцијама у стрипу код нас и у свету, а радује чињеница да је такозвана, „девета уметност" све популарнија.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво