Потребан новац за операцију трогодишње Мие

Због тешке сколиозе кичме трогодишња Миа Жикић из Параћина више од две године са мајком практично живи на Институту за реахабилитацију у Београду. Родитељи су тражећи спас за дете стигли до лекара у Турској, али им за операцију недостаје новац.

Не хода, не говори, али јој се очи смеју, посебно када је уз њу сестра, седмогодишња Нађа. Ретки су дани када је ова породица на окупу па користе сваки тренутак да се мазе. Рехабилитација у Сокобањској је напорна, али даје резултате.

„Није могла ни да се окрене ни главу да држи, баш баш ништа, е сад је доста напредовала сад може и да стави руке у уста, баш, то је мало за трогодишњака али напредовала је доста", каже Милена Жикић, мајка.

Болест ипак напредује, кичма је сада крива 74 процента, притиска унутрашње органе и нервни систем. Уградња импланта који би исправио кичму једино је решење. Операција је могућа и у Србији на приватној клиници али би за неколико година била потребна још једна операција и замена шипке, што је како сматрају родитељи и скупље и ризичније. Наду им је дао професор др Ахмед Аланаи са клинике "Аџибадем" у Турској где су и били на прегледу.

„Гарантује човек 99,99% да ће операција бити успешна и чак штавише они су буквално одрадили припрему за операцију и хтели су одмах да је оперишу, међутим, то није било могуће због финансијске ситуације. Тренутно , скупљамо новац", објашњава отац Станоје Живадиновић.

Уместо очекиваних 60 хиљада евра, турски лекари урадили су профактуру на 50 хиљада. Иако већ неколико месеци траје прикупљање новца за Миино лечење на рачуну је нешто мање од трећине потребне суме, а време им кажу није савезник.

 „За сад хвала Богу није дошло до оштећења, срце ради сто посто, плућа, бубрези, сви унутрашњи органи раде 100% још увек што не значи да ће тако бити кроз пар месеци", забринута је мајка Милена Жикић.

Милени и Мии предстоји повратак на Институт за рехабилитацију. Прикупљају и потребну документацију коју ће предати Фонду за лечење деце у иностранству. А до тада уживају у заједничким тренуцима и боре се за операцију како би до поласка у школу Миа могла да проговори и самостално седи.

ПОМОЋ ПУТЕМ СМС И РАЧУНА:

Да Миа прикупи 50.000 евра и оперише кичму у Истанбулу може се помоћи уписивањем броја 608 и слањем СМС на 3030, или уплатом на рачуне: 160-533494-94, devizni EUR: 00-540-0002852.8; IBAN: RS35160005400002852867; SWIFT/BIC: DBDBRSBG 





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво