Како се греју у граду без топлане

Домаћинства у Топличком округу увелико се припремају за почетак грејне сезоне, о чему сведочи и повећано интересовање за набавку енергената. Велика потражња за огревним дрветом резултирала је скоком цене за око 20 одсто у односу на пролеће, док су цене угља, на једином стоваришту у Прокупљу, остале исте.

Хиљаде кубика огревног дрвета, на прокупачким улицама, припремљено је за предстојећу грејну сезону, што потврђује да је овај енергент и даље најзаступљенији у овдашњим домаћинствима. Припрема огрева почела је још од краја прошле зиме и они који су то чинили током пролећа, уштедели су и до 20 процената, за колико су дрва тада била јефтинија.

 

„Ја сам у марту платио 4 хиљаде, а сад су 4 и по до 5 хиљада, можда и више" каже један мештанин, а други додаје: „Грејемо се на дрва, купили смо нешто, треба још да купимо, нема се довољно пара".

Пуне руке посла имају и власници машина за сечење и цепање дрва, који, како тврде, нису мењали цене својих услуга. На нешто лакши али и скупљи начин, до ове врсте огрева се може доћи и на једином стоваришту чврстих енергената у Прокупљу.

Расте потражња и за угљем, пелетом и брикетима, нарочито последњих дана, наком промене времена и скорог доласка јесени.

„Цене угља у задњих 7-8 година, нису мењане, док је рецимо код пелета дошло до неких мањих повећања, корекције цена од 1. септембра, од 5 до 10 процената", објашњава Саша Кривокапић, стовариште огрева „ОГАЊ ПЛАМ" у Прокупљу

 

На овом стоваришту огрев се и ове године може набавити плаћањем на више рата, а предстојећу грејну сезону најбезбрижније дочекују Прокупчани, који ће се грејати на струју, а таквих је највише у стамбеним зградама. Иначе, Прокупље и даље нема топлану и поред више најава у претходном периоду, неизвесно је да ли ће је добити и када.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво