Без хидроцентрала на Старој планини

Мештани старопланинских села и еколози организовали су данас у Пироту још један у низу протеста против изградње мини хидроелектрана. Протест је одржан у време када је на седници скупштине града Пирота усвојен мораторијум на изградњу мини хидроелектрана на подручју Старе планине.

Са протеста у Пироту мештани Старопланинских села и еколози поручили су да неће дозволити изградњу мини хидроелектрана на рекама.

 

Протести се настављају широм Државе, поручили су активисти, све док се у Србији потпуно не поништи концепт мини хидроелектрана.

„О томе се изразила негативно и Српска академија наука и уметности и пола београдског Универзитета. То мора да се поштује. То није моја воља већ воља и мишљење стручне јавности. да је то јако погубно", објашњава, Александар Панић, покрет „Одбранимо реке Старе планине".

Скупштина града Пирота донела је једногласну одлуку да се из новог просторног плана избаце све локације мини хидроелектрана и упутила захтев државним органима за усвајање мораторијума на њихову изградњу на Старој планини.

„Нама је у интересу да наши људи буде задовољно. Искрено да вам кажем од мини хидроелектрана на Старој планини не видимо велике користи и велике добити", каже Видојко Панајотовић, заменик градоначелника Пирота.

 

„Очекујемо с обзиром на то да постоје најаве да и надлежне институције и Министарство донесу одговарајуће одлуке и измене законских прописа", сматра Славиша Свиларов, ЈП за планирање и изградњу.

За израду и усвајање новог Просторног плана биће потребно најмање 12 месеци. Одлуку Скупштине града Пирота подржало је Министарство заштите животне средине.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво