Дигитализацијом до пословног успеха

У Зрењанину је отворена привредна манифестација под називом "ЗР Бизнет" на којој се представља 220 предузетника и привредних удружења. Једна од тема је и како дигитализацијом доћи до пословног успеха. Област у којој ће се све више користити ИТ технологије је пољопривреда.

Светска организација за храну процењује да ће се до 2050. захваљујући помоћи ИТ сектора, повећати продуктивност у пољопривреди за чак 70 одсто, па је дигитализација нешто што ће се све више примењивати у српском аграру.

"Пољопривредници значи могу да прате све своје пословање кроз софтвер. Да воде рачуна о репроматеријалу, о производњи о најновијим агротехничким мерама", каже Борис Шћепановић из "Ком дате".

Покрајина конкурсом нуди 50 милиона бесповратно задругама за унапређење и дигитализацију рада.

„Пре свега приоритет ће имати информационе технологије како би унапредиле рад земљорадничких задруга. Зашто задруге? Задруге су заправо традиционални облик удруживања пољопривредника, а мали и средњи пољопривредни произвођачи тешко могу да опстану на захтевном тржишту пољопривредних производа и зато је то порука пољопривредницима да се удружују најпре", каже Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

На привредној манифестацији „ЗР Бизнет" осим о дигитализацији говориће се и о женском предузетништву и начинима доласка до сигурног тржишта. Један од примера је Драгана Сакач, прерађивач меса из Куцуре.

"Домаће свиње, домаће наше месо и добар произвођач да направи добар и квалитетан производ, а лако ћемо доћи до купца", каже Драгана Сакач, из Куцуре.

„Откупљујемо производе од пољопривредних произвођача, а самим тим и ми смо једни од пољопривредних произвођача. Тако да имамо затворен круг што се тиче конкретно сунцокрета", објашњава Данијела Пураћ из Кикинде.

У оквиру сајма одржана је прва конференција пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније веће запошљавање. Пројектом треба да се обучи 80 незапослених и да се организују сајмови запошљавања у обе земље.

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво