Смедерево: Више новца за организације особа са инвалидитетом

Услугу персоналних асистената за особе са инвалидитетом Град Смедерево ће финансирати до фебруара наредне године. У међувремену би требало да се распише јавна набавка како би се обезбедио континуитет услуге за десеторо корисника којима је ова услуга најнеопходнија.

Сервис персоналне асистенције за особе са инвалидитетом на териториј Смедерева функционише са мањим прекидима, већ неколико година. Како би ова услуга била трајна, од јуна, град у потписује уговоре и са корисницима и асистентима. Корисиницима су асистенти најпотребнији за обављање радних обавеза, али и када је социјални живот у питању.

"Са обзиром на то да сам ја неко ко је активан, тј. хиперактиван, мислим да без подршке асистента не бих могла много да постигнем. Персонални асистент је сyмбол наше самосталности и велика подршка за бројне особе са инвалидитетом", каже Јелена Стојановић из Градске организације Савеза слепих Србије.

За десет асистената, помоћ особама са инвалидитетом прерасло је у запослење. Из смедеревске организације слепих, апел другим градовима у Србији да не штеде на персоналним асистентима.

"Било би добро да се уради нешто у нашој држави да се број асистената по градовима повећа, јер заиста има доста корисника који имају потребу за овом услугом, посебно они који живе сами, а желе да буду радон активни и друштвено ангажовани, да се баве спортом нпр"; објашњава Јелена Стојановић.

Из Градске управе кажу да су им осетљиве групе увек међу приоритетима.

"У јануару ће бити расписан нови конкурс и то је заправо начин како да немамо неког прекида, сваке године мора да се распише и онда они подносе документацију. Све то што се добије, добија се после озбиљног прегледа, после лекарске комисије, онда се добије сагласност да неко може да добије услугу личног асистента", објашњава Драган Станић, члан Градског већа.

Из буџета Смедерева, ове године, издвојено је 13 милиона динара за градске организације особа са инвалидитетом. Од тога три милиона и 400 хиљада за услуге персоналног асистента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи