Удружени до боље зараде

У Куршумлији, једној од најнеразвијенијих општина у Србији, за већину становништва пољопривредна производња је значајан извор прихода за живот. Како би побољшали своју позицију на тржишту и остварили већу зараду, произвођачи хране су пре две године, уз помоћ државе, формирали три задруге.

У Вршевцу, селу надомак Куршумлије, воће се одувек гајило. Од ове производње, кажу некада се живело, а у последње време се преживљава. Док због мале зараде и све неизвесније производње многи одустају, пет произвођача из овог села нису размишљали на тај начин, већ су се пре две године удружили и од тада заједно производе, прерађују и продају.

"Имамо доста воћа, као задруга имамо негде око педесет хектара. Ова задруга нам је помогла да мало пласирамо наше производе", објашњава Стефан Јовић, задругар из Вршевца.

"Има ту неког бољитка, што се тога тиче, првенствено што смо са количином постали мало озбиљнији произвођачи. Фале нам неки стални купци", каже Славиша Јовановић, задругар из Вршевца.

Најважнији производ ове задруге за сада су суве шљиве. Приводе крају и радове на новој хладњачи од 500 тона, коју граде уз помоћ државе.

"Од државе смо добили седам и по милиона, тако да је то једна половина од укупне инвестиције"; каже Славиша Јовановић.

Успешне пољопривредне производње, све је извесније, нема без удруживања и заједничког наступа на тржишту, кажу пољопривредни стручњаци, истичући да су искуства новоформираних задруга од великог значаја и за друге пољопривреднике.

"Имамо најаве да ће да се формирају још две до три задруге, долазе људи распитују се. Пут није тежак, првенствено мора да се формира задруга, да се региструје у АПР-у", каже Арсеније Тодоровић, из Општине Куршумлија.

Уз воћарску задругу у Вршевцу, пре две године формиране су и две сточарске, захваљујући којима су се поново вратила стада, у до тада готово опустеле пределе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво