Старе гуме добијају нови живот у Сиригу

Од 2006. године у Европској унији забрањено је депоновање пнеуматика на комуналним отпадима. Решење је рециклажа. У Србији се годишње рециклира око 36.000 тона пнеуматика, од тога готово 70 одсто у рециклажном центру у Сиригу.

У Сиригу већ пуну деценију ради фабрика за рециклажу отпадних пнеуматика, у последње четири године овде је рециклирано стотину хиљада тона овога отпада. Тренутно у погонима је стално запослено 80 радника углавном из Сирига.

"Ја сам почео да радим пре два месеца, ово је машина редер за сечења тампер гума највећа у Европи", каже Гостимир Чичија из Сирига и додаје да му није тешко да ради.

Гранулат који се добије рециклажом гума користи се на различите начине.

"Највеће количине иду у извоз, углавном се извози гранулат, што се тиче челика који добијамо издвајањем из гуме углавном остаје овде у домаћим челичанама. У Србији се раде тартан стазе, гумене плоче које се стављају на дечја игралишта, а ми се надамо да ће у наредном периоду доћи до инвестиција где ће почети потенцијално да се праве и термоизалоционе плоче", каже Бошко Палковљевић из фирме "Еко рисајклинг".

Истраживања су показала да је механички поступак рециклаже неупоредиво повољнији за животну средину и природу од спаљивања.

"Пре отварања ове фабриике сировине смо могли да налазимо по путевима, њивама и депонијама, сада су све оне збринуте на једном месту и са њима се располаже на еколошки начин", наводи Андреа Мрачевић, еколог.

Министарство животне средине улаже значајна финансиска средства како би помогли фабрике које раде рециклажу.

"Ми смо протекле године кроз постицаје определили за оне који се баве гумама преко четристотинешездесет милиона динара да би свој посао обавили успешно и то ћемо наставити да радимо и већ следеће године ће бити више новца за те намене", каже Горан Триван, министар заштите животне средине.

У Сиригу истичу да су ова средства још увек недовољна јер само у модернизацију погона до сада су уложили осам милиона евра, прерада је искључиво скупа, као и транспорт гума и скупљачи на терену, па помоћ министарства за екологију у протекле три године није била довољна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво