И Румуни на такмичењу за највећу тикву у Кикинди

Од сутра до недеље, у Кикинди се одржавају 34. "Дани лудаје" на којима се и ове године очекују гости из 70-ак километара удаљеног Темишвара. Управо у овом граду Кикинђани су пре неколико дана представили и најавили своју манифестацију.

Кикиндски малишани, посебно обучени за ову прилику, додатно су украсили трг у центру Темишвара. У бојама које симболизују банатску бундеву, лудају или тикву позвали су комшије из Румуније да посете Кикинду за "Дане лудаје". Организатори очекују више гостију него лане, када их је било 19 000, по подацима са граничног прелаза.

"Румуни једноставно воле те народне ствари које полако одлазе у заборав, а Дани лудаје су једна од ретких манифестација за које можемо рећи да су чувари те народне традиције Баната", наводи Саша Танацков члан Градског већа Кикинде.

Мештани Темишвара и околине ће лакше прелазити границу у дана када се одржава кикиндски фестивал.

"За сваку похвалу је и то што ће царина и гранични прелаз бити отворени 24 сата. Можда ће то бити и повод за неко даље размишљање да та царина проради и сваког дана буде отворена 24 сата", каже Владан Тадић, генерални конзул Србије у Темишвару.

У Србији се годишње одржи око сто гастрономских манифестација, каквих нема у Румунији, па је то један од разлога што наши суседи воле да се нађу у Кикинди тим поводом.

"Ове манифестације доприносе приближавању људи, приближавању и упознавању обичаја са једне и са друге стране, јер ово је ипак Банат", сматра Јавор Радованковић, угоститељ из Темишвара.

Организатори најављују да се у такмичењу за најдужу лудају ове године очекује рекордна од око три и по метра, а што се тиче најтеже такмичари ће покушати да оборе досадашњи апсолутни рекорд лудаје тешке 507 килограма из 2014.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи