Студенти из Европе у посети фрушкогорском виногорју

Студенти и њихови професори, са десетак пољопривредних факултета из југоисточне Европе, посетили су колеге са Пољопривредног факултета из Новог Сада. Заједно су обишли фрушкогорско виногорје.

На вишедневном семинару, на ком су студенти и њихови професори имали прилику да размене искуства из виноградарства и винарства, разговарали су и о новостима у овој области у земљама из којих долазе, као и о повратку старе аутохтоне сорте винове лозе, као што је то случај у Хрватској.

"Дижу се нови виногради, доста је пажње посвећено развоју и ревитализацији аутохтоних сорти, а ради се и економска селекција и полако отвара тржиште новим отпорним сортама", каже професор Петра Штамбук са Агрономског факултета у Загребу.

Нису само гости презентовали овом приликом новости из земаља одакле долазе, већ су се упознали са новостима производње у Србији.

"Циљ моје посете је да се стекну нова искуства која ће помоћи у образовању наших студената, пре свега холтикултуре, будући да су то предмети где је генетика најслушанија", сматра професор Глигориј Батира са Пољопривредног факултета из Молдавије.

"Имамо теоретски и практични део обуке, пре свега, наша кућа има вишегодишње искуство у огледима, имамо одличне оплемењивачке огледе које су изнедриле на десетине сорти и све је то рад који овде траје", каже професор др Ненад Магазин, са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Највеће занимање гости су показали у подруму вина, где се вина чувају и неколико деценија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво