"Изађи ми на теглу" у Велебиту

Такмичење за најбољи ајвар настављено је у селу Велебит код Кањиже. Овај регион је познат по производњи више врста индустријске паприке, а такмичари су се добро снашли и у припреми паприке за ајвар.

Tајне припреме ајвара покушавала је на такмичењу у селу Велебит да проникне и најмлађа екипа из села, предвођена Аном Динић. Њима је ово прво кулинарско такмичења на коме наступају.

"Пошто смо ми млада екипа преузимамо неке рецепте и савете од старијих. Мислим да на младима свет остаје и ако ми не научимо, ко ће други научити", каже Ана Динић из Велебита.

Такмичење "Изађи ми на теглу" има посебан значај за село Велебит.

„Екипа Велебита је била толико успешна да смо пре две године у Сокобањи били победници на српскоме нивоу" истиче Милош Кравић, председник СО Кањижа.

На северу Баната и Бачке некада су били водећи у производњи индустријске и зачинске паприка. Површине се смањују, јер је неисплатива, а нема ни радне снаге.

"Ове године је нешто најмања површина засејана, око десет јутара зато што једноставно како гледамо немамо неку рачуницу да ми улажемо више од тог" каже Јованка Јањатов, произвођач паприке.

"Производили смо оно што ја отпилике знам до пре десет година и преко хиљаде вагона је било паприка. Сад се то свело на тридесетак произвођача, максимално у Кнежевцу",

Душко Перкучин, произвођач паприка Нови Кнежевац.

Како производњу и прераду паприка развити у малим домаћинствима покушавају да објасне организатори у оквиру предузетничке радионице.

"Па ће се ту причати и о томе шта је предузетништво, који су изазови који носе, мало о маркетиншким продајним вештинама о технологији производње" наглашава Љиљана Вукотић, координатор пројекта.

У селу Велебит ајвар је спремало 15 екипа са севера Баната и Бачке. До финала у Београду остало је да се прогласе победници на још 13 такмичења.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво