Смотра спортског риболова на Гружанском језеру

Шести европски шампионат у риболову из кајака одржан је на Гружанском језеру. Организатори су Туристичка организација Србије, Општина Кнић и компанија „Фишинг Инфинити". Такјмичили су се риболовци из петнаест европских земаља.

Најбољи су били Фредерик Портнер из Француске, Валентин Данаилов из Бугарске и Мигуел Гаридо из Андалузије. Такмичење на Гружанском језеру квалификационо је за Светско такмичење, наредне године.

Такмичење је почело испловљавањем 50 такмичара у кајацима који су се надметали за титулу најбољег европског риболовца.

„Неће риба да једе, мада је има доста, види се на сонару", објашњава Александар Кнежевић, риболовац из Чачка.

"Језеро је веома лепо и пуно је рибе. Надм се да ће мој улов бити добар", казао је уочи такмичења Роналд Трас, риболовац из Холандије.

Риболовци су се такмицичили у лову штуке, смуђа и гргеча гргеча на отвореној води, у кајацима - без мотора са унутрашњим сагоревањем, што је у потпуности са еколошким стандардима.

„Рибе које улазе у квалификацију, бодовање морају бити дуже од 40 сантиметара", објашњава Горана Јаковљевић из Клуба за једрење и риболов „Инфинити".

"Стављамо акценат на еекологију, с обзиром да та врста риболова и дисциплина на нашем језеру, одакле се водом снабдевају и Крагујевац и већи део становништва пијаћом водом", каже Мирослав Николић из локалне самоуправе Кнића.

Светско првенство у риболову из кајака, одржано је ове године у Аустралији, а победник са Европског првенства у Гружи пласираће се на Светско првенство које ће се одржати почетком наредне године.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар