Тежак живот у опустелом селу

Када је остао без повременог посла керамичара у граду, Боривоје Алемпијевић вратио се на породично имање у Високу, удаљену четрдесетак километара од Ариља. У готово опустелом селу, оженио се, стекао породицу, кућу, али и проблеме због дугова, удаљености од града, лошег пута.

Млади су постали родитељи а онда, мало-помало, и домаћини пољопривредници, спремни да се, упркос тешкоћама, боре за будућност своје деце.

"Почели смо од нуле", каже Боривоје Алемпијевић, оженио сам се и тако створио породицу и решио да се бавим пољопривредом, засадио малину."

Најтеже је овде што је најближа продавница удаљена 40 километара, каже његова жена Наташа:

"За све намирнице које би требало да купимо за децу, за кућу, за стоку, морамо да идемо тако далеко."

Донедавно, уз дечји додатак, као једини сигуран извор прихода, успевали су да се носе с пристиглим потребама, највећу наду полажући у малине, али су, због недостатка радника, убрали упола мање од очекиваног рода - недовољно да врате дугове.

"Стали смо, има проблема", истиче Боривоје. "Кућу коју смо градили, ту смо се задужили око 3.000 евра, због воде, нисмо имали воду ни пред кућом ни у кући, па смо одлучили да доведемо воду и уведемо, тако да смо се борили, да смо стигли докле јесмо."

"Овде је њима лепо", каже Наташа, "само што дечак  доста путује у школу, 3 километра. Некад га вози супруг, некад иде пешке, некад их неко вози. Деца су моја овде здрава, што је мени најбитније."

Општина обећава да ће поправити пут, Центар за социјални рад да ће платити дуг за струју и у школској кухињи омогућити бесплатан оброк за најстарије дете. Али без озбиљније помоћи, Алемпијевићи, кажу, на свом имању, тешко могу кренути у напредак.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2019, 21:03) - anonymous [нерегистровани]

Pomoć

Pa napravite neku akciju da se pomogne toj porodici.