Пожаревачки пензионер поклонио књиге библиотеци

Пожаревачка библиотека "Илија М. Петровић", једна је од најстаријих у Србији, чува више од 80.000 књига. Ипак, свака нова књига им је добродошла, а најновији поклон добили су од пожаревачког пензионера Драгана Ђурића.

Више од осамдесет књига лежало је у подруму пожаревачког пензионера Драгана Ђурића. Како књижевним делима није место у мраку већ међу читаоцима, одлучио је да их поклони Народној библиотеци "Илија М. Петровић".

"Ја сам донео овде и мислим да је то право место где треба књига да се донесе, јер они, на крају крајева, могу те књиге да поклоне неким основним школама ван ове библиотеке, ако већ имају та издања", каже Ђурић.

Није први пут да пожаревачка библиотека добија на поклон књиге од грађана и колекционара. Захваљујући таквим донацијама, између осталог, после Првог светског рата обновљен је књижевни фонд који су потпуно уништили бугарски окупатори. Зато се у библиотеци радују сваком поклону.

Важна је свака донација, наглашава Татјана Живковић, библиотекарка:

"Поготову што је господин Ђурић донео издања "Просвете" и чувене едиције "Реч и мисао" библиотеке "Рад" коју имамо некомплетну, тако да ћемо овом приликом моћи да комплетирамо наслове који нам недостају. Ако имамо вишкове, проследићемо нашим општинским и школским библиотекама."

Драган Ђурић је и сликар аматер, па тако, осим књига често поклања и своје слике:

"Слике сам поклонио Општој болници Пожаревац, ја мислим три, а организатор сам галерије која постоји у Новој болници у Пожаревцу."

Народна библиотека "Илија М. Петровић", као Читалиште, основана је још 1847. године. Данас се у њој чува више од 80.000 наслова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи