Шабац: Сећање на "Зорку"

У шабачком Културном центру, уочи Чивијаде, отворена је 13. изложба фотографија хроничара Драгана Петровића. Овога пута, посетиоци ће уз ретке снимке моћи да пропутују кроз време својих родитеља, бака и дека који су свој радни век провели у Хемијској индустрији "Зорка" - фабрике која је прославила и изградила Шабац.

Богатство "Зорке" били су људи - о томе сведоче фотографије на којима су ударнци, секретарице, спортисти, хуманисти "Зоркаши". 

Негативе за до сада необјављене слике са отварања фабрике из далеке 1938. Драган Петровић, и сам дугогодишњи радник фабрике, нашао је на једном напуштеном тавану, трагајући као сниматељ за добрим кадром. Касније је сазнао да је снимке старе 80 година забележио шабачки трговац, Војислав Стефановић.

"Ти оригинали су и даље код мене и на овој изложби се први пут појављују ти снимци јер ја нигде нисам видео како је изгледало то отварање 38.године, да је био тај велики славолук у центру Шапца, да је било 20.000 званица, да су два воза стигла у Шабац", наводи Драган Петровић, аутор изложбе.

За многе Шапчане, "Зорка" је била друга кућа, у њој се живело, хранило, спавало. Била је у граду град. Неговала су се пријатељства и заједништво са невероватном визијом успеха да се много улаже рекламу производа у селу и у аутобусу.

"Звучник иде од села до села, и позива сељаке да се окупе око дома културе и погледају у аутобусу изложбу средстава за заштиту биља. Зорка је продавала своје производе на свим континентима", каже Драган Петровић.

Какав је Зорка била гигант сведочи податак да је 70-их година у затно доба у Шапцу боравила кинеска делегација која је преписала организацију и технологију производње како би је применила у својој земљи. Зорка је имала неколико хиљада станова, свој биоскоп, спортски колектив, телевизију и новине.

Да за Шапчане направи добар избор, аутор је пронашао и прелистао више хиљада фотографија. Ту су и неки лични предмети запослених који посетиоцима изложбе буде посебне емоције.

"Специфична је за наш град због тога што смо верујем сви ми на неки начин делом везани за фабрику, за родитеље, за рођаке, за све који су ту радили. Зорка је фабрика која нас је изградила", каже Соња Петровић Јаги, директорка Културног центра у Шапцу.

Ретку збирку успомена једне младости уз подсећање на велике домете шабачке хемијске индустрије, али пре свега на радне људе и безбрижније време, Шапчани могу погледати до недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара