Мурали светских уметника на панчевачким зидовима

Уметници из иностранства, који учествују у пројектима Удружења "Електрика" допринели су да фасаде и јавни простор у Панчеву добију занимљивији изглед. Најновији мурал испред Градске библиотеке урадио је Мануел Скирл, уметник из Аустрије.

Последњих неколико година Панчево посећују уметници из иностранства, који учествују у пројектима удружења "Електрика". Они се углавном баве стрит артом, осликавају поједине зидове у граду, а рад Аустријанца Мануела Скирла сада украшава простор испред градске библиотеке.

"Ја радим алатом који сам сам конструисао. Извлачим 10 до 12 линија одједном", објашњава Мануел. "У почетку су то биле појединачне линије, али за то сам био сувише нестрпљив. Све ово се и даље развија и мења и ја уживам у том процесу. Не радим само апстрактне ствари, већ и фигуре, портрете, шта ми наруче, али највише волим апстракцију, кад могу да импровизујем и осећам се слободно."

Пројекат Стрит арт резидентуре подржало је Министарство културе, Аустријски културни форум и Француски институт, а циљ је културна размена и промоција младих уметника.

"Циљ је да се кроз умрежавање са иностраним ауторима домаћа сцена оснажи креирањем прилика за креативну сарадњу, за размену искустава", каже Владимир Палибрк, из Удружења "Електрика".

"Били смо срећни што можемо на одређени начин да допринесемо подстицају мобилности младих уметника, и наших, и иностраних, дубоко верујући да је то значајно за културу и читав систем", наглашава Дејан Боснић, директор Градске библиотеке у Панчеву.

Захваљујући овим пројектима, у Панчеву се развија стрит арт сцена, све је више фестивала и квалитетних младих уметника и у околним селима. Они највише раде графите, који јавним просторима дају интересантан и модеран изглед, а пролазницима естетски доживљај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво