Најлепше из Србије на крагујевачком Сајму

Сајам пољопривреде у Крагујевцу, највећаје и најзначајнија смотра аграра јужно од Саве и Дунава. Све оно најлепше, чиме Србија ових дана обилато рађа, овде представља око две стотине излагача из земље и гости из Турске и Белорусије, па Сајам има међународни карактер.

Најважнији послови у пољопривреди су завршени, пшеница пожњевена, убрано воће и поврће, тако да је ово прилика и да произвођачи предахну, да сумирају постигнуте резултате, али и да сазнају шта је то ново у аграрној политици.

Мирисно грожђе, јабуке и шљиве из Тополског краја, мед са Рудничких планина, овце и коњи са шумадијских пашњака - на већ традиционалном окупљању науке и праксе у Крагујевцу. Добар рецепт за опстанак на тржишту - удруживање и заједнички наступ на штанду "Златне руке Шумадије".

"Да ли је у питању прерада воћа и поврћа, да ли су ручни радови, да ли су стари занати... апсолутно све што се производи на селу", истиче др Зорица Јестровић, директорка Центра за рурални развој.

Виолета Лазаревић каже да је дошла да погледа народну ношњу и пољопривредне машине.

"Неки пољоприведни производ да може да се прода, па да рачунаш на то да се раздужиш", каже Боривоје Брковић из Врњачке Бање. "Ал’ нема силе да може да се на пољопривреди заради, да може да купи машину. То је врло тешко."

Да би се то променило, из државне касе за субвенције и подстицаје у пољопривреди, издвојено је 37 милијарди динара. И град Крагујевац, повећао је аграрни буџет са прошлогодишњих 12 на 20 милиона динара.

Субвенционишу се многобројни програми, који дају резултате. Шумадија и Поморавље у области аграра, забележили су спољниотрговински суфицит већи од 20 милиона евра.

"Прикључна механизација на 50 посто суфинансирања, куповина нове прикључне опреме, ту су воћарска производња, воћарски засад , осигарање за које такодје враћамо доприносе до 50 посто суфинансирања и враћамо суфинансирање камата за краткорочне и дугорочне кредите", рекао је Никола Пауновић, из Одељења за пољопривреду Крагујевца.

"Бележимо такође и повећање извоза у одређеним сегментима као што су млечни производи, као што су месне прерађевине за преко 50 процената у односу на претходни период и када говоримо о извозу вина", истиче Предраг Лучић, директор РПК Крагујевац.

Решењем министарства пољопривреде, ракија "шумадијска шљивовица", добила је ознаку географсог порекла, што је предуслов за повећање производње, извоза и брендирања Шумадије.

Око 20 одсто становника Србије живи од пољопривреде, највише у Шумадији и западној Србији. Значајан део бруто друштвеног производа управо потиче из аграра. За поједине општине, као што су рецимо, Топола или Рековац, од извоза воћа, оствари се 80 до 85 одсто укупних прихода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво