Из Дрмна се не исељавају, село се подмлађује

У Дрмну код Пожаревца, у протекле две године, рођено је више од двадесет беба. Томе у великој мери доприносе и добри животни услови у селу, због чега се мештани ретко одлучују за одлазак у иностранство.

Роде у Дрмно слећу мање-више колико и у друга села у околини Пожаревца. Али им је продуктивност знатно већа. У протекле две године у Дрмну је рођено више од двадесет беба.

"До данашњег дана 2019. године родило се седморо деце и имамо још два или три у најави ове године, што знамо", каже Драган Ивић, председник МЗ Дрмно. "Године 2018. године рођено је једанаесторо деце која су пријављена у Дрмну, иначе има још два, три детета која нису ту пријављена, која живе у Костолцу или Пожаревцу."

"Нама је ово трећа беба и јако смо задовољни", каже Јелена Бачић. "Треба човек да успостави шта му је најважније у животу, а нама су најважнија деца."

Осим рода, и ови димњаци имају значајан допринос у позитивној демографији Дрмна. Скоро да нема куће у овом селу из које бар један члан не ради у Термоелектранама и на површинским коповима Костолац. Радна места и солидне плате, уз добру инфраструктуру попут топлификационе мреже и градског водовода, задржале су Дрмљане на дедовини.

"Дрмно је добро село, само по себи", истиче Петар Рашковић. "Све имамо, не жалимо се ни на шта."

"Село развијено, много омладине. Изгледа да је такав период наишао", каже Невена Николић. "Пуно деце као што видите. Надамо се да ће да се настави овако."

"Стандард може да буде и овакав и онакав, то је променљиво, али ако има љубави и узајамног разумевања и поштовања, ја мислим да брак, та веза и  породица може да издржи, без обзира на стандард какав је тренутно", сматра Дамир Дамњановић.

Дрмно је изузетак у односу на многа села пожаревачког краја, у којима се годишње роди тек по једна беба.

Дејан Стојадиновић, шеф МК Дрмно, у последње две године у Дрмну венчао је шеснаест младих брачних парова:

"Само у Дрмну. Значи, вероватно је било венчања и у граду, по ресторанима, али ја сам обавио шеснаест. То се није десило последњих петнаест година."

Многи житељи Браничевског округа отишли су на рад у иностранство. Али се, за разлику од рода, све мање враћају. Дрмљани верују да ће их роде и даље посећивати и да ће у њиховим породичним гнездима бити још више деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи