Сарадња задругара из Војводине и Словеније без посредника?

На Сајму пољопривреде у Горњој Радгони у Словенији одржан је први Форум Задружних савеза Словеније и Војводине. Једна од тема било је повећање робне размeне двеју земаља која сада износи око милијарду триста милиона евра.

Робна размена између Србије и Словеније за две године повећана је за 30 одсто, а извозом воћа може да се настави тај раст. Сложена задруга "Воћар" из Новог Сланкамена већ ове сезоне може да понуди јабуке.

"Словенија је врло захтевно тржиште, она је у Европској унији и њихови маркети се снабдевају из Италије и Шпаније, рекао је Никола Котарац, из задруге "Воћар" из Новог Сланкамена. "Ући на ово пробирно тржиште није лако"

Српске воћаре мучи уредба којом се тражи да извозник има капацитет хладњаче од 500 тона, али и дуге процедуре за проверу здравствене исправности воћа.

То је проблем на који указују и у Словенији.

"Да видимо које су то препреке на подручју фитофармацеутских контрола које се морају вршити на границама, јер било је упозорења да доста твртки се жали на то, да ту има пуно бирократских поступака који трају једноставно предуго", навела је Александра Пивец, министарка пољопривреде Словеније.

Ревитализацијом задругарства у Србији ствара се могућност да задруге без посредника сарађују са словеначким колегама.

Једна од мера помоћи може бити и најављени конкурс покрајинске Владе.

"Моћи ће да аплицирају све задруге које поднесу добар програм за развој", истакао је Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине. "То су бесповратна средства, 60 одсто су бесповратна средства, значи нису средства намењена за текуће послове."

У Горњој Радгони одржан је први Форум задружних савеза Словеније и Војводине, коме су присуствовали и представници Министарства пољопривреде Сливније, као и Секретаријата за пољопривреду и привреду Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара