Добрила међу својима, између две дипломатске мисије

У резервату "Увац" било је десетак птица, сада има око 120 гнездећих парова са подмлатком. Једна од њих, Добрила, постала је и медијска звезда, када се авионом вратила из "скитње" у Турској, и поново полетела над родним кањоном.

Прво је прошетала и искусно позирала камерама, а онда кренула на промотивни лет тек да покаже да није заборавила ни завичај ни да лети иако се од повратка угојила чак два килограма.

 

"Ја сам јој доносио храну, хранио је и већ сам се спријатељио с њом, тако да колико год сам срећан зато што је Добрила успешно полетела, овај први лет овде код нас ове године мало сам и тужан зато што се нећемо можда виђати сваки дан", каже Миливоје Ремовић, чувар у Резервату природе "Увац".

Пошто је бројна колонија од преко петсто њених рођака данас мировала, сместила се убрзо на оближњу стену да их сачека опремљена сателитским одашиљачем који прати њено кретање.

"Ми смо сада добили податке по прачењу да су почели да се враћају њена генерација која је лутала, тако да ће имати своју генерацију супове у познатом окружењу", каже др Саша Маринковић, орнитолог Фондација за заштиту птица грабљивица.

Скитајући по Турској, Добрила се показала и као добар дипломата.

"Ова птица је удружила институције из Србије и наравно Србију удружила с Турском, и та међународна сарадња показала је да заштита природе на простору Србије, односно у овом делу Европе, итекако добро функционише", каже Данко Јовић, Завод за заштиту природе Србије.

Све док не напуне четири године и прођу их "пубертетске бубице" белоглави супови радо скитају. Ови увачки стижу и до Израела, Јемена, а и у овдашњу колонију, највећу на Балкану, неретко наврате гости из других крајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво