Изложба "Јапанизам у Банату" у Панчеву

У Народном музеју у Панчеву отворена је изложба "Јапанизам у Банату", где су публици приказани експонати из зрењанинског и панчевачког музеја. Изложени су предмети од дрвета, порцелана и свиле.

Културна размена између Југославије и Јапана почела је 1969. године, а музеји у Зрењанину, Панчеву и Кикинди чувају предмете настале у последњих педесет година. Посетиоци изложбе у панчевачком Народном музеју могу видети делове намештаја, покућства, украсне предмете и слике.

Пошто су Јапанци били најпознатији по изради керамике, порцелана, метала, такви предмети су, како наводи кустос Дејан Воргић, и најзаступљенији на изложби: 

"Има нешто мало и намештаја, а ту су и предмети који су настали под утицајем Јапана, као што је један параван и дизајн за разгледницу за Соколски слет у Зрењанину."

На предметима из Јапана доминирају јарке боје, призори из свакодневног живота и традиције, биљни и животињски свет. У Панчеву се чувају и слике храмова и људи, а најинтересантнији експонат је параван.

"Тај параван је дизајнирао пионир дизајна на овим просторима Драгутин Медењак", објашњава кустос Димитрије Јованов. "То је слика на свили аплицирана на историцистичку конструкцију. Типични примењени мотиви који се срећу у јапанској уметности."

Јапан је дуго био земља затворена за остатак света. Европљани су први пут упознали њихову уметност на светској изложби у Бечу 1873. године. Од тада се интересовање за њихове радове и дизајн не смањује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи