Извиђачи код Врањске Бање граде камп

Одред извиђача "Завичај 1093" организује камп на брани Првонек код Врањске бање. Десеторо младих из Врања, Новог Сада и Сремских Карловаца, проверава своје извиђачке вештине и уређују корито реке.

Основе извиђаштва знају, сваке године их унапређују и воле да буду у природи. Лука и Немања најмлађи су у кампу, вешти у пуцању из ваздушне пушке.

"Највише ми се свиђа што пуцам, стрељаштво, циљам и вежбам прецизност. Био сам једном у овим крајевима и баш ми се свиђа, лепо је", каже Немања Микић, из Ветерника.

"Научио сам да држим пушку јер сам раније имао јако пуно проблема, и погодио сам три флаше. Храна је овде супер, сваки пут поједем један тањир", наводи Лука Радмиловић, из Ветерника.

Од ујутру до увече активни су, шаторе су поставили у околини основне школе "Предраг Девеџић" у Првонеку, уређују и корито реке. Близу је акумулационо језеро из које се Врање и околина снабдевају водом.

"Услови за ову врсту активности су више него идеалне. Наћи се у подножју оваквих планина, а да читав дан од изласка до заласка сунца будемо осунчани је стварно реткост на овим просторима, и то обилато користимо", каже Јован Коцевски, старешина Одреда извиђача "Завичај 1093" Врање.

Овом кампу претходио је Покретни табор на релацији Власотинце - Власинско језеро, у дужини од 50 километара. То је једна од најзахтевнијих извиђачких активности, потребан је увежбан тим и добра опремљеност екипе. Вељко и Никола учествовали су у Покретном табору, извиђачи су 12 година и кажу да увек науче нешто ново.

"Непознате су нам биле дивље свиње и све животиње које смо могли да сретнемо тамо. То је свакако био психички изазов за све нас који смо били на стази јер треба да се изгради тимски дух, да може да се пређе то што смо ми прешли", каже Вељко Радуловић, из Врања.

Никола Баџов, из Врања каже: "Изазов који је изазвао нас и наша извиђачка знања, које смо за ових 12 година учили. Једноставно све, оријентација на карти, сналажење у природи..."

После 40 година у Србији је одржан Покретни табор, а извиђачи из Врања желе да наставе традицију. Промовишу и Скаут-ренџере, младе чуваре природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво