Дани Живана Сарамандића у Аранђеловцу

На Смотри уметности "Мермер и звуци", по седми пут одржана је манифестација посвећена нашем прослављеном оперском певачу "Дани Живана Сарамандића".

Mанифестацију Дани Живана Сарамандића на Смотри "Мермер и звуци" отворио је концерт на којем је наступила И његова супруга оперска дива Милка Стојановић.

 

 "Живан који је једна грандиозна фигура у свету уметности, на овај начин итекако траје и даље", рекла је наша оперска дива.

Поред богате оперске каријере, био је и врстан интерпретатор црначких духовних  и руских народних песама.

Део детињства провео је у Аранђеловцу, у парку Буковичке бање сањао је своје дечачке снове у јулу је откривена и биста са ликом доајена српске тако и светске опере, од сада ће красити плато код Отворене сцене.

У период његовог одрастања и афирмисања Аранђеловац је одржавао смотру уметности "Мермер и звуци", што је пружало велику шансу младим уметницима да се афирмишу, то је негде био случај и са Живаном, Катарина Перовић директорка смотре "Мермер и звуци".

На Отвореној сцени у част оперског доајена - Мешовити камерни хор "Мартакорд", из Москве, отпевао је сплет изворних песама из многих балканских земаља.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 21. авг 2019, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Велики уметник и диван човек

Ова манифестација је леп пример како да се (макар мало) одужимо нашим великанима за све што су учинили да се свету презентира лепша (права) страна Србије - култура Србије.

Имао сам велику срећу да се са Милком и Живаном сретнем приликом једног њиховог гостовања у Швајцарској, у организацији Српске православне црквене општине у Цириху. На концерту, публици је застајао дах задивљена гласовним могућностима и лепотом интерпретација Милке и Живана. После концерта, публика је имала прилику да са уметницима, уз аперо и у опуштеној атмосфери, поразговара. Милка и Живан су били тако непосредни и блиски да је многе изненадило и дирнуло. Мој лични закључак: ВЕЛИКИ ЉУДИ СУ УВЕК "ОБИЧНИ".