Обнова крајпуташа у краљевачком крају

У Краљевачком Заводу за заштиту споменика културе, почели су рестаурацију споменика крајпуташа. На подручју Краљева их има око стотину, а радници предузећа Рас из Ивањице, рестаурирају првих шест од дванаест крајпуташа, колико их има у Алеји у парку код Духовног конака. Из градског буџета је издвојено миллион И стотину динара, а планирано је да рестаурација буде завршена до октобра.

Сведоци су времена, сећање на оне који су изгубили животе далеко од завичаја. Споменици крајпуташи. Подигнути су углавном јунацима из Балканских ратова И Првог светског рата.

 

"У Самаилима су они сви груписани и направљена је једна привремена конструкција.Сами споменици су у јако лошем стању, јер није рађенао ивестиционо одржавање, ни редовно техничко одржавање, тако да смо ове године пристпули конзервацији и рестаурацији, и започели смо процедуру за проглашење за споменике културе, јер овај споменик није имао никакво правно својство у смислу Закона о културним добрима", каже Иван Милутиновић, директор Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Најчешће су од камена, а крајпуташа има највише у црквеним портама, на раскрсницама путева, на сеоским гробљима. На њима је често описано коме је подигнут, колико је живео, где је погинуо. Циљ рестаурације да се крајпуташима врати изглед, И да се заштите од пропадања.

"Споменици у радионицу су четврти степен угрожености", каже Драгомир Свечан, конзерватор-рестауратор. "Испред нас је табла где припремамо модел који ће у рестаурацији бити враћен са словима.Користе се постојећи калкови,шаблони, постојећа документација из шездесетих, седамдесетих година,фотографије тако да све што имамо из фотодокументација,не измишљамо него покушавамо само да преведемо у садашње стање."

Уколико обезбеде новац, у Заводу за заштиту споменика културе планирају да наставе рестаурацију крајпуташа. Необичних обележја која, чувају спомен на погинуле, који су остали негде далеко, на бојиштима,и никада се нису вратили у родни крај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво