Произвођачи сунцокрета у Јужном Банату незадовољни откупном ценом

У Јужном Банату ускоро почиње жетва сунцокрета. Пољопривредници из Баваништа, који очекују нешто мањи род због неповољних временских прилика, незадовољни су најављеном откупном ценом од 25 динара по килограму.

Пољопривредници из Баваништа ове године су засејали око 3.000 хектара сунцокрета - за 15 одсто мање него прошле године.

После сетве наступила је дуготрајна суша, што је утицало на приносе, а временски услови нису били повољни ни касније, истиче Марко Живанов, пољопривредник из Баваништа:

"Падале су кише, после су смењивале кише и сунце, то не погодује сунцокрету и болестима - оне су узеле свој данак.  Просечно се очекује мање од три тоне по хектару."

Ратари нису задовољни ни најављеном откупном ценом од 25 динара по килограму. Сваке године, истиче Јовица Јакшић, из Независне асоцијације пољопривредника Србије, имају исти проблем:

"Опет један велики откупљивач врши притисак на остале да смање цену. Држава нам је обећала да ће бити извоза за Турску, да ћемо имати уговоре за иностранство, а нема индиција да цена буде мања."

Пољопривредницима би одговарала откупна цена од најмање 35 динара, јер ће без тога бити на губитку. Тврде да се сад више исплати да дајеш земљу у закуп него да гајиш сунцокрет.

"Ако узмемо коштање семена, репроматеријала, горива које је прескупо за нас, без рачунања закупа, на нашу земљу ми не можемо да се покријемо са том ценом", наглашава Стефан Неагић, из Уније пољопривредника Баваниште. "А шта мислите, кад неко нема своју земљу и узима у закуп."

Исто незадовољство због ниске најављене откупне цене сунцокрета изразили су и ратари из Панчева и околних села.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи