Шабац: Више отпада, мањи рачуни

Рачун за комуналне услуге Шапчани могу умањити рециклажом отпада. У првом рециклажном дворишту у том граду, које се налази поред погона за пречишћавање отпадних вода, одлаже се селектовани отпад на основу чега грађани остварују одређени бонус.

Што је више селектованог отпада, то је рачун нижи. За сваки килограм пластичне амбалаже, картона или стакла који одложе у рециклажно двориште, Шапчанима је мањи издатак за комуналне услуге.

"Моја породица и ја селектујемо отпад, мање више сав. Овог пута сам донела папир, јер смо њега навјише скупили, а селекција ми се највише исплати, јер јефтиније и смањен ми је рачун'', каже Марјана Јовић из Шапца.

"Једно на једну страну, друго на другу, кад се појави вишак, ја то натоварим у комби, довезем овде. Замислите да сам ја то бацио у било који контејнер, такав контејнер би истог момента био пун, не би имали где други да баце, бацали би около'', каже Богољуб Симић из Предворице.

Прикупљени отпад се предаје овлашћеним оператерима, а рачун се умањује за месец у којем је одложен у резиклажно двориште.

"Свака та количина која буде измерена, у износу по два динара ће бити по килограму. На тај начин ће остварити бонус, како грађанима, тако и нама, мања количина на депонији која ће бити', објашњава Мирослав Максимовић, шеф службе изношења смећа.

Одвајањем рециклажног отпада од комуналног корист обострана. Годишње се у Шапцу прикупи и на Регионалну депонију ''Срем - Мачва'' одвезе више од 30.000 тона смећа.

"Ово је нешто што мора да заживи, и полако почиње да буде прихваћено од стране наших суграђана. Доста треба радити на едукацији наших суградјана, па и нас самих, радника у комуналном предузећу. Суштина је да се врши примарна селекција отпада у домаћинству, на месту настанка', сматра Снежана Ђокић, директорка ЈКП ''Стари град'' Шабац.

На јесен ће у Шапцу бити отворено још једно рециклажно двориште на простору поред сточне пијаце. У току је и набавка возила које ће овај отпада сакупљати на сеоском подручју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво